Ekologické sáčky na potraviny by neměly chybět v žádné domácnosti

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak velkou zátěž pro životní prostředí představují plastové, mikrotenové sáčky na jednou použití? Pokud ano, jistě vám muselo dojít, že v případě pokračování tohoto trendu je do budoucna obří ekologická katastrofa nevyhnutelná!

Existuje ale nějaká možnost, jak by bylo možné tomuto neštěstí zabránit?

Možné řešení představují také i ekologické sáčky na potraviny. Tyto sáčky sice stojí nějakou korunu, mají ale v porovnání s těmi mikrotenovými o mnoho delší životnost, díky čemuž se může zabránit všudypřítomnému plýtvání.

Opakovaně použitelné pytlíky pomáhají zabránit globální katastrofě

Opakovaně použitelné pytlíky na pečivo, ovoce nebo zeleninu by neměly chybět v žádné rodině. Obecně se rozlišuje mezi bavlněnými a biobavlněnými pytlíky na pečivo, luštěniny a houby, síťové pytlíky slouží k přenosu ovoce, zeleniny a bylinek.

K opakovaně použitelným pytlíkům se užívají šňůrky, jejichž prostřednictvím je možné sáčky spolehlivě utáhnout, takže se není nutné bát toho, že by z nich mohlo něco vypadnout.

Při používání ekologických sáčků na potraviny může mít člověk čisté svědomí, že se nepodílí na nárůstu tun odpadu, které jednorázově používané sáčky zapříčiňují.

Ekologické sáčky na potraviny se mohou chlubit vysokou životností

Ekologické sáčky na potraviny jsou tedy tolik potřebnou variantou k plastovým sáčkům i taškám. Jejich životnost je v porovnání s těmi jednorázovými neuvěřitelná – několik let! Tyto pytlíky je zpravidla možné jednoduše prát v pračce, stejně tak je lze i přeprat v ruce.

Celá řada ekologických sáčků na potraviny je vyrobena z biobavlny. Díky tomu unesou několik kilogramů nákupu, přičemž v porovnání s mikrotenovými pytlíky téměř neexistuje nebezpečí, že by mohlo dojít k protržení sáčku.

Biobavlnu lze při srovnání s bavlnou jen doporučit

Obvykle pěstovaná bavlna se pro výrobu těchto pytlíků příliš nehodí z toho důvodu, že se při jejím pěstování spotřebuje asi 25 % veškerých insekticidů a 10 % všech herbicidů vyprodukovaných na světě.

Bavlna není potravina, a proto jsou v průběhu procesu jejího pěstování užívány chemikálie, které jsou jinak při pěstování rozličných plodin zakázané. Tyto toxické látky mohou ve vláknech bavlny zůstat a později se dostat do styku s pokožkou.

Naopak farmy, kde se pěstuje biobavlna, se snaží o zformování biologicky rozmanitého zemědělského systému, kdy je úrodnost půdy udržena přirozenou cestou.

Výroba sáčků může přispět i k reintegraci lidí do majoritní společnosti

Mezi nejznámější výrobce těchto ekologických sáčků patří společnost Český západ, která funguje již od roku 2002. Poskytuje přitom zaměstnání sociálně vyloučeným ženám z oblasti Toužimska i Tepelska, které mohou zásluhou rekvalifikace pracovat ve svých dílnách a vést normální způsob života.

Za svoji práci přitom obdrží naprosto férovou mzdu, takže není možné hovořit o nějakém vykořisťování. Tkaniny a materiály, z nichž jsou ekologické sáčky vyrobeny, jsou navíc zakoupeny v Česku, nejde tedy o nějakou masivní strojovou výrobu z Asie, která by měla pochybnou kvalitu.

Nekontrolovatelný růst odpadu je třeba zastavit

Používáním ekologických sáčků se člověk může stát příkladem pro ostatní a tím zamezit v úvodu zmiňované apokalypse. Vždyť jen v Evropské unii se v současné době ročně vyrobí neuvěřitelných sto miliard plastových sáčků.

Odpadky

Podobně jako u jednorázových nákupních tašek přitom dochází k tomu, že jsou použity pouze jednou a následně končí v odpadkovém koši.

V České republice se udává průměrná spotřeba těchto sáčků na osobu přes 400 ročně.

Představte si jen počet členů vaší rodiny a tu hromadu odpadků, která po nich tímto způsobem zbude!

Ekologické sáčky na potraviny by neměly chybět v žádné domácnosti
5 (100%) 1 hlas[ů]

Zanechat komentář

Share
Tweet
Pin
+1
Share
0 Shares