Falafel recept

Falafel je původem z Egypta, ale hojně se podává v Izraeli, kde ho nabízí opravdu na každém rohu. Jedná se o jedno z tradičních jídel Izraele – důvod proč jej navštívit a obohatit si tak chuťové pohárky.

Falafel je velmi oblíbený u mnoha veganů, ale i neveganů. Důvodem je jeho jednoduchost – ukuchtit ho zvládne i naprostý nováček.

Jedná se o rozmixované kuličky z cizrny, které jsou dochucené kořením a následně se smaží či pečou.

Podává se různými způsoby. Jedním z nich je pita chleba – falafelové kuličky vložíme dovnitř, přesně jako velice známý gyros.

Dalšími oblíbenými variantami jsou různé dresinky na bázi sojového jogurtu s česnekem, případně podávání s hummusem či klasicky se salátem.

Variant je opravdu mnoho a každý si najde tu svoji oblíbenou, která mu bude vyhovovat na 100 %.

Důležité je, abyste si již den předem rozmysleli, zda tento pokrm budete chtít jíst. Cizrna se totiž připravuje den předem.

Zdravá cizrna

Jak jsme již uvedli na začátku, falafel se připravuje pomocí cizrny. Pojďme si v kostce shrnout pozitivní účinky cizrny na naše zdraví.

Cizrna, která spadá do luštěnin obsahuje vysoký počet polysacharidů, bílkovin a vlákniny. Je výborným zdrojem lysinu, taktéž obsahuje vysoké množství nenasycené mastné kyseliny linolové – ta snižuje cholesterol v krvi a zabraňuje srdečním onemocněním.

Nyní si pojďme projít celý recept a také jak ho připravit.

Video inspirace k receptu (příprava falafelu)

Falafel recept
5 (100%) 3 hlas[ů]
Vytisknout recept
Falafel recept
Falafel recept
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 5 minut
Porce
koulí
Suroviny
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 5 minut
Porce
koulí
Suroviny
Falafel recept
Pokyny
  1. Při přípravě falafelu je nutné si nejdříve předem připravit cizrnu. Suchou cizrnu nasypte do misky a zalijte čistou vodou. Nechte odstát po dobu 12 – 24 hodin. Cizrna se nabobtná a zdvojnásobí se její objem. Cizrnu nevaříme!
  2. Po uplynutí doby a nabobtnání cizrny ji sceďte a nasypte ji do nádoby mixéru.
  3. Nakrájíme si cibuli na kostičky, stroužky česneku nakrájíme najemno, taktéž petrželku, sůl, čerstvě mletý pepř, kmín, mletý koriandr, kajenský pepř, polévkovou lžíci mouky, citronovou šťávu vložíme opět do nádoby mixéru. Před rozmixováním v nádobě celou směs důkladně promícháme a poté ji celou rozmixujeme. Dáváme si pozor, aby se celá směs dobře rozmixovala. Doporučujeme po chvíli mixování směs ze stěn nádoby seškrábnout a poté opět mixovat. Tento proces opakovat několikrát za sebou.
  4. V tuto chvíli máme připravenou směs falafelu a čeká nás předposlední krok. Všechnu směs vložíme do misky, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme ji odstát v lednici na hodinku až dvě.
  5. Po uplynutí doby přejdeme na poslední krok. Ze směsi postupně děláme falafelové koule – zde se bude náramně hodit naběračka na zmrzlinu.
  6. Jako poslední krok je smažení nebo pečení. Zde je na vás, jakou cestou se vydáte. Jak jsme již uvedli, máte dvě možnosti. 1) Smažení – připravené koule vložíte do rozpáleného oleje na 5 minut (dokud koule nebudou hnědé a křupavé) 2) Pečení – nachystáme si plech s pečícím papírem a vložíme koule do rozpálené trouby na 220 °C. Pečeme zhruba 20 minut do zlatova až hněda a opět křupava. Doporučujeme po 10 minutách pečení všechny koule otočit. Falafelové koule totiž hnědnou zespoda nahoru.

Zanechat komentář

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin