Ovesné mléko recept

Věděli jste, že za méně než 5 minut můžete mít své vlastní domácí (ovesné) mléko?

Velmi rychle, snadno a levně.

Samozřejmě, každý má jiné choutky a pokud nepřidáte nějaké ochucení, pocítíte výraznou ovesnou chuť, kterou ne všichni mají rádi – ale když máte skvělý recept, zaručeně si jej oblíbíte.

Pokud jej tedy ještě nemáte zahrnutý ve svém jídelníčku, rychle do toho. Zvládnete to v poklidu i sami doma a nemusíte zbytečně utrácet.

Klady

  • velmi nízké náklady
  • snadný a rychlý recept
  • málo nepořádku 🙂

Zápory

  • mírně vodnatý (tady asi záleží na poměru oves/voda)

Účinky a výživové hodnoty

Ovesné mléko jako veganská alternativa mléčných výrobků je velmi výživná. Díky nízkému obsahu tuku a kaloriím je ideální volbou pro udržení zdravé tělesné hmotnosti.

Pojďme si nyní v kostce sepsat, jaké jsou jeho výhody a proč bychom jej měli zařadit do našeho jídelníčku.

Oves a ovesné mléko mají obecně vysoký obsah bílkovin, vláknin a železa. Tyto nutriční vlastnosti pomáhají posilovat imunitní systém, předcházet kardiovaskulárním chorobám, udržovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi a zajišťovat dostatečnou energii pro naše každodenní fungování.

Vitamíny a minerály – je zdrojem mnoha vitamínů B, vitamínu E, vitamínu A.

Bez laktózy a bohatý na vápník – ovesné mléko je přirozeně bez laktózy a velmi bohatý na vápník. Možná to některé překvapí, ale ovesné mléko obsahuje více vápníku v jedné dávce než mléko kravské.

Nízkotučný – má nízký obsah kalorií a tuků. Jedná dávka ovesného mléka představuje zhruba 2,5 g tuku a vůbec žádný nasycený tuk.

Bez cholesterolu – je bez cholesterolu a také vykazuje vlastnosti, které snižují LDL (špatný) cholesterol. Snížením hladiny LDL cholesterolu snižujeme riziko onemocnění srdce.

Ovesné mléko dále obsahuje fytochemikálie, což jsou chemické látky, které se přirozeně nacházejí v rostlinách. Působí jako antioxidanty a pomáhají chránit před poškozením volnými radikály (ty mohou vést k řadě nemocem).

Prohlédněte si na níže přiloženém videu video recept, který Vám výrazně urychlí Vaší přípravu domácího ovesného mléka 🙂

Ovesné mléko recept
5 (100%) 2 hlas[ů]
Vytisknout recept
Ovesné mléko recept
Ovesné mléko
Kuchyň Česká
Doba přípravy 5 minut
Porce
osoby
Suroviny
Kuchyň Česká
Doba přípravy 5 minut
Porce
osoby
Suroviny
Ovesné mléko
Pokyny
  1. Opláchněte a vložte do misky s vodou jeden šálek ovsu. Nechte namočené alespoň 20 minut. Pokud chcete, můžete i delší dobu (dokonce i přes noc).
  2. Po namočení oves ještě jednou opláchněte a osušte. Tento krok je velmi důležitý, protože opláchneme sliz, který se nyní utvořil na ovsu.
  3. Osušenou oves vložte do mixéru a přidejte 3 šálky vody (záleží na Vaší představě, pokud máte rádi více husté mléko, pak uberte vody a naopak).
  4. Mixujte za snížené rychlosti a postupně zrychlujte, na nejvyšší rychlosti maximálně 8-10 sekund. Oves nemusíte úplně rozmixovat!
  5. Nyní směs sceďte, vezměte si jemné síto, které umístíte do misky a přelijte směs. Možná to budete muset udělat několikrát, záleží, jak jemné síto máte. Můžete i směs tlačit na síto, aby vše proteklo tak, jak má.
  6. Pokud Vám přílišná chuť ovse vadí, pak můžete dochutit například nějakým sirupem, atp. Já přidávám datlový sirup.
Poznámky k receptu

Dochutit můžete recept případně pomocí:

  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky datlového sirupu

Zanechat komentář

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin