Zajímejte se přesně o to, co jíte, říká mistr světa v americkém karate a kickboxu Pavel Ploch

Dobrý den, pane Plochu, mohl byste se čtenářům na úvod představit?

Dobrý den, jmenuji se Pavel Ploch, je mi 43 let, jsem zaměstnán u jedné úspěšné firmy a ve volném čase nejvíce sportuji a věnuji se mentálnímu tréninku – koučinku.

Jsem stále aktivní sportovec, dělám kickbox, vedu sportovní klub BULLDOG’S GYM Praha, dále běhám, posiluji a občas si vyjedu na kole. Co mne velmi baví, je vaření a příprava veganských pokrmů.

Pavel Ploch mistr světa

Co bylo pro vás tím hlavním impulsem k přechodu na veganskou stravu?

Možná to bude překvapivé, ale především má manželka, která neuměla a nechtěla nikdy připravovat maso. Již od počátku našeho vztahu jsme si tedy vařili společně bezmasá jídla a velice nám to chutnalo. Stal jsem se tedy docela rychle vegetariánem.

Začal jsem se poté více zajímat o to, co jím, zjišťovat informace, číst články, a tím se mi začaly otevírat dveře dalších možností stravování jako veganství, raw strava, bio potraviny, atd…Nebylo pak těžké se rozhodnout pro veganskou stravu, když jsem navíc viděl videa z velkochovů, jatek a výroby mléka a vajec.

Jaká byla celková reakce lidí, když jste přešel na veganství? Bylo nebo stále je to obtížné někomu vysvětlit, protože jsou například proti tomu?

Má manželka je v podstatě také vegan, i když to nechce takto veřejně nazývat, zde to je úplně v pohodě. U rodičů to samozřejmě bylo ze začátku trochu těžší. Měli problém si zvyknout na to, že když přijedeme na návštěvu, tak nechceme nic živočišného, ale teď už to šlape. Obě naše mámy dostaly veganské kuchařky a obě nám nyní vaří veganská jídla, někdy se doslova oblizujeme.

A u kamarádů, kolegů ze zaměstnaní jsem žádné přímo negativní reakce neslyšel. Víte, po pravdě, moc to s nimi neprobírám, je to pro mne stále velmi citlivé téma a snažím se názorovým střetům v zaměstnaní vyhýbat.

Každý má svůj život, každý má svou volbu. Avšak na Facebooku často sdílím články i videa o veganství, takže kamarádi, kolegové a známí to o mě ví. A samozřejmě k lidem, kteří mají zájem si o mém přechodu k veganství více popovídat, jsem otevřený.

Existuje mnoho pověstí, že vegani nemají dostatek živin. Jaký na to máte názor z vašich vlastních zkušeností?

Když jsem se rozhodl pro veganství, tak jsem věděl, že to na začátku možná spirulinabude trochu drhnout, než se mi srovnají doslova všechny prvky v těle. Vždyť se jedná o velmi zásadní tělesnou transformaci. Jsem dárce krve, takže jsem na prvních odběrech na začátku veganství měl nízkou hodnotu železa, což jsem si zjišťoval, že u veganů není nic atypického.

Nicméně teď se snažím hladinu železa optimalizovat rostlinnými potravinami obsahujícími železo v kombinaci s potravinami bohatými na vitamin C, užívám dennodenně chlorellu nebo spirulinu, starám se o vyvážený poměr luštěnin a obilovin, a je to OK. Hlídám si též hladinu vitamínu B12.

Od té doby, co jsem vegan, se více starám o to, co přesně jím, z jakého zdroje to pochází, zda je to BIO, atd. To jsem v minulosti jako konvenčně uvažující člověk nedělal a je mi to líto. Z vlastní zkušenosti mohu veganství jen a jen doporučit, ale na druhou stranu říkám: Lidé, zajímejte se přesně o to, co jíte. 

Jak vypadá váš denní jídelníček (sledujete svůj denní příjem živin)?

Nedokážu zde obsáhnout celý svůj jídelníček, ale jen pro zajímavost – ráno si většinou dělám vynikající kaše z vloček nebo jiných obilovin s ořechy, semínky, sušeným a čerstvým ovocem, zalité javorovým nebo rýžovým sirupem.

Obědy si připravuji dopředu a nosím si je s sebou v termosce do práce. Nejčastěji si přes noc v rýžovaru na odložený start uvařím nějaké obiloviny s luštěninami a ráno je smíchám se zeleninou, semínky, někdy s tempehem, ochutím třeba pestem, domácí omáčkou, pomazánkou, tamari nebo lahůdkovým droždím, kysaným zelím, atd.. Je to rychlé a chutné.

Mimochodem rýžovar s možností odloženého startu je přístroj, bez kterého bych si život už vůbec nedovedl představit. Celkově jím velké množství ovoce a zeleniny (sním kupříkladu cca 3kg mrkví týdně), dělám si své datlovo-oříškové tyčinky, kokosové koule, arašídové máslo, veganské klobásky, veganský parmazán, včera jsem dělal výborný veganský sýr…, je toho spousta.

Veganský svět je neskutečně pestrý a bohatý, žiji tím každý den. Příjem živin si hlídám pocitově. Tím, jak chodím pravidelně na odběry krve, dostávám rychlou zpětnou vazbu toho, jak si stojím. Jinak teď jsem dostal od manželky další knihu s názvem Vegan kuchařka a mám novou inspiraci, na kterou se velice těším.

Další mýtus, který se vyskytuje je ten, že vegani utratí mnohem více peněz za jídlo než masožravci, jak to skutečně je?

Dle mého názoru záleží na tom, jak žijeme. Ukážu vám to na mém příkladě. Když jsem byl masožravec, tak jsem jedl možná levnější obědy z kantýny, ale nebyla v tom taková kvalita a vyváženost jako dnes. Také jsem vážil 85 kg a teď vážím 77 kg.

Dříve jsem také více konzumoval alkohol než teď, utrácel jsem peníze za nejrůznější nezdravé pochutiny, slazené limonády, brambůrky, sušenky, přeslazené tyčinky, mléčné nápoje, atd. Tyto věci už nyní nepotřebuji a místo klasických sušenek a tyčinek si vyrábím doma výše uvedené levné datlovo-oříškové tyčinky a kokosové koule. Zde určitě šetřím.

Na druhou stranu je pravdou, že nakupuji převážně v bezobalovém obchodě a většinu věcí, včetně ovoce a zeleniny, kupuji v bio kvalitě. A to je dražší. Kdybych si však kupoval potraviny v nebio kvalitě, tak za sebe mohu říci, že by se to nákladově od stravy masožravců moc nelišilo.

Přejděme ke sportu. Není neznámou, že máte za sebou výrazné úspěchy. Stal jste se mistrem světa v americkém karate a kickboxu. Co vás k těmto sportům přivedlo a co k tomu největší měrou přispělo?

To si pamatuji jako by to bylo dnes. Díval jsem se na filmy s Jean Claude van Dammem, hodně jsem strečoval a podařilo si velmi rychle udělat rozštěp a provaz. Jednou jsem pak cvičil v posilovně v areálu podolského plaveckého stadiónu a všiml si mne tam Dan Pechánek. Otevíral tam zrovna kickbox hodiny pro veřejnost a pozval mne tam. Slovo dalo slovo a tímto to vše začalo.

Zajímavostí možná je, že než jsem dosáhl výše uvedených úspěchů, tak jsem zažil hodně proher. Zvítězila ale asi má vytrvalost a chuť bojovat vždy znovu.

Pavel Ploch ilustrační obrázek

Pomohlo Vám veganství ve sportu? Míněno zejména vyšší energií, atd.

Určitě, letos jsem kupříkladu poprvé zaběhl a uběhl svůj první oficiální půlmaraton. Mimo kickboxu nyní ještě více běhám a pravidelně posiluji, občas dám cyklistiku a strečink.  Takže energie mám nyní prokazatelně více, cítím se lépe než dříve.

Inspiroval jste někoho ve sportovním odvětví k přechodu na veganskou stravu nebo alespoň k částečné změně stravovacích návyků?

Věřím, že ano, ale nikdo se ještě nepřihlásil :-). Občas se mne nějaký kamarád nebo známý zeptá na tipy na zdravější recepty, takže je vždy rád poskytnu. 

Doporučil byste veganství například i lidem, kteří se snaží vybudovat svaly a přitom je jejich tělesný typ ektomorf?

Nejsem kulturista, takže tuto otázku bych dal raději veganským kulturistům a nebo doporučuji poslat dotaz na VEGAN FIGHTER, tam to jistě dopadne na úrodnou půdu. Jsou tam lidé, kteří poradí. Nicméně za mne – tělesný typ ektomorf je vynikající somatotyp pro kickbox.

Poskytlo Vám veganství nějaké nové příležitosti či náhledy?

Veganství mi změnilo život! Otevřely se mi nové obzory směrem ke starosti o naší krásnou zeměkouli. Citlivěji vnímám etický přístup k životu všech živých bytostí kolem nás a ekologická globální témata. Chci říci, že to pro mne nejsou fráze, ale žiji tím každý den. Cítím se doslova více v míru.

Pavel Ploch mentální trenér

Na závěr, co byste doporučil lidem, zejména sportovcům, kteří o veganství uvažují, ale mají strach právě kvůli energii, kterou potřebují?

Určitě bych jim doporučil se více zajímat o možnosti výživy přes rostlinnou stravu. Existuje spousta článků o veganské sportovní výživě, kde se mohou informovat. Mohou navštívit veganské veletrhy, začít oslovovat veganské (i sportovní) skupiny na Facebooku nebo i na webu. Jsou zde i výživoví veganští poradci, kteří lidem přímo na míru sestaví jídelníček. Také jsem tak začínal :-).

Zajímejte se přesně o to, co jíte, říká mistr světa v americkém karate a kickboxu Pavel Ploch
5 (100%) 5 hlas[ů]

Zanechat komentář

10 Shares
Share10
Tweet
Share
+1
Pin