Proč být vegan: 4 hlavní důvody proč se stát veganem

Jak už to tak každoročně bývá, mnoho lidí si dává novoroční předsevzetí zhubnout, případně jíst lépe, být více zdravější a dělat plno věcí, aby byl svět zkrátka tím dobrým místem pro život.

Skvělou zprávou pak je, že těchto cílů můžete dosáhnout přechodem na veganskou stravu.

Pokud to cítíte, není co řešit. Tak to s veganstvím asi je. Musí to přijít zevnitř. Musíte souznít. Důležité je to cítit, aniž by vás někdo nutil. Jde o váš život a jen o vaše rozhodnutí.

Proč být vegan? Tato otázka není o trápení sebe samotných, ale o lásce k sobě samotným, ke svému tělu, k okolnímu světu.

Mnoho veganů říká, že jsou vegany proto, protože chtějí být zdraví.

Někteří naopak proto, že ve svém mládí měli intenzivní lásku ke zvířatům, která jim pochopitelně dodnes zůstala. Každý má svůj názor proč se rozhodl být veganem.

Otázka proč být vegan nebyla nikdy jasnější

V tomto článku vám budu chtít ukázat, jaké hlavní důvody to mohou být a nad kterými je potřeba se hluboce zamyslet.

101 důvodů proč se stát veganem vám tu nejspíše nesepíšeme, protože by bylo na dlouhé sezení. Tuto skutečnost si můžete pustit případně na videu s českými titulky níže.

 

Pokud jste se dokoukali, případně si video pustíte později, můžeme se tedy vrhnout na 4 hlavní důvody proč být vegan.

1.      ZvířataProč být vegan: Tur domácí

Pro hodně veganů je důvodem i etika. Ohleduplnost k prostředí i zvířatům. Věří, že i zvířata cítí bolest a mají také právo na život.

Zvíře je přítel člověka a nemáme právo ho zabíjet jen pro svou potřebu jíst maso.

Mlékárenský i masný průmysl velmi ničí naše životní prostředí a spotřebovává mnohonásobně vyšší množství pitné neslané vody, která velmi rychle ubývá.

Předcházet tomu, aby se zneužívaly zvířata není jediným důvodem, proč se stát veganem.

Můžeme ale říci, že pro mnohé z nás to bývá klíčovým faktorem v rozhodování zda přejít na veganství a hlavně v něm setrvat.

Někteří, jak jsme se již zmiňovali mohou mít určitou citovou vazbu ke zvířatům. Zatímco další naopak věří, že všechny živé a cítící bytosti mají právo na život a svobodu, stejně jako my.

Specifika ale dejme stranou.

Když nahlédneme na čísla, jednoduše se zhrozíme. Jedná se o zvířata chovaná, chycená a zabitá právě kvůli potravinám.

Zhruba 60 miliard suchozemských živočichů a více než bilion mořských živočichů bývá každoročně zabíjeno jen kvůli potravinám, a to jen kvůli uspokojení lidských chuťových buněk.

Špatné zacházení se zvířaty v zajetí

Nelidská zvířata jsou živé bytosti, které hledají život a svobodu, snaží se vyhnout poškození a nebezpečí. V každém prostředí, bez ohledu na to, jak vysoké standardy v těchto podmínkách jsou, bude nelidské zvíře zkrátka trpět.

Nelidské zvíře – je takové, které má charakteristiky jako lidská bytost. Bylo prokázáno, že nelidská zvířata registrují bolest, soucit, paměť a některé kongnitivní funkce.

Jedná se o veganské spojení, a to z toho důvodu, aby si lidé uvědomili, že zvířata jsou také bytosti.

Existuje 5 svobod, jež se často používají k měření životních podmínek. Potíž je v tom, že jich nikdy nelze dosáhnout úplně:

Patří k nim svoboda:

  • z hladu, žízně a podvýživy
  • od bolesti, zranění a nemoci
  • před obtěžováním
  • od strachu a úzkosti
  • vyjádřit přirozené chování

Individuální péče o zvíře není nikdy optimální, a to v každém systému chovu.

Proč být vegan: Krávy ve špatných podmínkách

Vegani věří, že zabíjení není odůvodněné

Lidé jim sprostě sebrali život. Zvířata se nevzdávají svého života, jak si někteří lidé myslí. Ve více než 95 % je zabití zvířete předčasné.

  • Krávy žijí více než 20 let. Zatímco na mléčných farmách jsou většinou zabíjené mezi 3-4 lety svého věku, kdy jejich produkce mléka již není považována za „ziskovou“. Krávy chované pro „hovězí“ maso jsou zabíjeni mnohem dříve, konkrétně v průměru roku a půl.
  • Kuřata (brojleři) jsou jen 6 týdnů a „pěstována“ příliš rychle k udržení své vlastní váhy a srdce, jedná se o tzv. rychlovýkrm. Přitom by mohly žít kolem 10 let.
  • Prasata jsou porážena, když dosáhnou určité požadované hmotnosti. Obvykle jsou zabíjena mezi 4-6 měsíci svého věku. Obvykle se dožívají i 15 let.
  • Ovce žijí většinou taktéž 15 let. Zabíjena jsou mezi 3-10 měsíců věku.

Být vegan znamená chránit zvířata, která jsou používaná a zabíjena pro lidské účely.

Veganství je asi mnohem víc než jídlo na našem talíři. Veganství znamená úctu k veškerému životu. Jedná se o mnoho zvířat chovaných v zajetí.

Patří sem například kožešinové farmy, zoologické zahrady, různé safari parky atp. Stále tedy pochybujete nad tím, proč být veganem?

2.      Zdraví

Hodně studií a výzkumů nám potvrzuje, že právě veganská strava působí velmi pozitivně na naše zdraví.

Zlepšení mnoha jedinců, kteří přešli na vegetariánskou a pak i veganskou stravu dokazuje, že s přechodem na veganskou stravu nemůžete šlápnout vedle.

Vašemu zdraví to prospěje. Budete konzumovat o hodně pestřejší, zdravější a výživnější stravu.

Mnoho mezinárodních organizací zkoumající nutriční hodnoty, které naše tělo potřebuje, uvádí, že veganská strava má prokazatelný pozitivní vliv na celkovou fyzickou kondici a také získanou energii.

Je obecně známo, že spousta lidí se obrací právě na veganskou stravu kvůli zdravotním výhodám, které tato rostlinná strava obnáší. A to právě kvůli vyšší energii a mladším vzhledu pleti.

Zeleninový džus

Důkazem jsou sportovci, kteří se dlouhodobě vegansky stravují. Patří mezi ně například Jan Homolka, Amanda Reister, Linda Maruščáková, Mike Tyson, Darja, Carl Lewis nebo Frank Medrano.

Dobře obohacená strava rostlinného původu je bohatá na mnoho živin. Bílkoviny, železo, vápník a plno dalších nezbytných vitamínů a minerálů.

Potraviny na rostlinné bázi těchto živin mají nízký obsah nasycených tuků a vysoký obsah vlákniny, včetně antioxidantů.

Obézní ženaMůžeme říci, že tato strava velmi zmírňuje největší zdravotní problémy tohoto moderního světa, a to konkrétně obezitu, různé srdeční choroby, snížené riziko vzniku cukrovky a rakoviny.

Je nutno si ale uvědomit, že ne všechny veganské potraviny jsou stejné. Myšleno tím, že i některé veganské výrobky jsou nezdravé.

Mohou obsahovat vysoké hodnoty škrobu, některé slané pochutiny či sladké dobroty.

Veganská strava má tendenci mít ve svém stravování vyšší obsah vlákniny, což prokazatelně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Vegani mají také tendenci jíst sedm nebo více kusů ovoce či zeleniny denně. To znamená, že je o 33 % snížené riziko předčasného úmrtí ve srovnání s lidmi, kteří jedí méně než jeden kus denně.

S ohledem na širokou škálu chutných a jednoduchých veganských pokrmů, které jsou obvykle překypující samým ovocem a zeleninou, není tedy vůbec překvapující, že vegani sklízí tento zdravotní přínos.

Veganská strava obsahuje potraviny s nízkými kaloriemi, ve srovnání s jinými dietními skupinami. To znamená, že vegani jsou štíhlejší, mají nižší BMI a také nižší procento tělesného tuku. To je další aspekt, na který lidé nahlíží při kladení otázky „proč být vegan“.

Díky těmto faktům, je zřejmé a opět prokázané, že počet nemocí související s naší tělesnou hmotností je méně. Patří sem právě cukrovka, různá srdeční onemocnění nebo například nižší sazba cholesterolu v krvi.

Vegani mají také snížené riziko rakoviny prostaty!Hovězí maso

A to není zdaleka vše. Studie provedená odborníky na prestižní Oxfordské univerzitě – kteří se zabývají a specializují na průřezový výzkum globálních výzev – bylo jimi zjištěno, že do roku 2050 by
při případném přijetí rostlinné stravy zabránilo 8,1 milionu předčasných úmrtí ročně.

Ptáte se jak?

V důsledku snížení  červeného zpracovaného masa, které světová zdravotnická organizace klasifikovala jako karcinogenní z důvodu rizika kolorektálního karcinomu.

Co je červené zpracované maso?

Červené maso (jak by se dalo očekávat z názvu) je jakékoliv maso, které je tmavě červené barvy ještě dříve, než se upravuje ke konzumní podobě.

To zahrnuje například maso hovězí a jehněčí, ale také vepřové maso.

Se vší hrůzou, kterou se dozvídáte byste měli vědět, že existuje nespočet výhod pro veganství, které můžete pocítit hned.

Spousta veganů pozoruje zvýšenou energii, jasnější pleť, snížení alergických příznaků, silnější vlasy a nehty a úlevu od bolesti, například migrény a PMS.

Za sebe opravdu tedy neznám jediný důvod, proč nebýt vegan. Navíc při dnešní chemické úpravě všech potravin, je naprosto nezbytné se zamyslet nad tím, co jíme.

A to nemluvíme o pocitu pohody, které je v důsledku změny vašeho životního stylu.

Často právě lidé, kteří jí vše, paradoxně konzumují velmi málo výživnou a málo pestrou stravu.

Neobměňují zvolené suroviny, jídla často opakují, tělu nedodávají dostatečné množství živin. Chybí mu látky pro zdravý vývoj těla.

Je důležité dbát na to, z čeho se naše strava skládá, zda pro své tělo máme potřebný přísun všech vitamínů, minerálů, všech stavebních látek a vody.

Dýňová polévka

Totéž ale dvojnásob platí při veganské stravě a pokud se rozhodnete vegansky stravovat, musíte si hlídat vaši hladinu tělu potřebných látek.

I když se stanete veganem, můžete si dopřát pizzu a míchaná vejce. Časem si ale najdete nové oblíbené produkty, které dokáží nahradit mléko, vejce i maso. Veganská strava je opravdu velice pestrá, pokud hledáte inspiraci na recepty rostlinné stravy, pak navštivte naší sekci zde.

Na scénu vstoupí rostlinná mléka či vulkanická sůl a nahradí vůni i chuť jako má vejce nebo něco, co nahradí maso jako seitan, robi nebo tempeh.

Jak se obecně říká, všeho s mírou a svůj jídelníček mějte vyvážený na všechny nutriční hodnoty, které naše tělo potřebuje.

Doporučujeme se spojit s nutričním poradcem, který vám s jídelníčkem poradí a připraví přesně podle vašich vlastních potřeb.

Na našem webu se více zaměřujeme na veganskou stravu a výživu, proto nebudete ochuzeni o informace. Jeden ze článků, který si můžete přečíst je zde.

3.      Naše planeta (životní prostředí)Planeta Země

Úplně všichni si jsme vědomi, že recyklací odpadů případně omezením dopravních prostředků jistým způsobem pomáháme k ekologičtějšímu životu.

Jedním z dalších faktorů je snížení uhlíkové stopy. To je spojeno právě s živočišnými produkty, ve formě kravského nadýmání.

Proč je maso a mléčné výrobky tak špatné pro životní prostředí?

Hlavní důvod je ten, že samotná výroba masa a živočišných výrobků klade velký důraz na životní prostředí, a to kvůli potravě a vodě tolik potřebných ke krmení zvířat.

Můžeme zde zahrnout i dopravu a další procesy farem. Drtivá množství krmných obilovin, které jsou nezbytné pro produkci masa má za následek výrazné odlesňování a tím ztrátě přirozeného životního prostředí.

S tím je spojené i vymírání živočišných druhů. Opět tedy vidíte jasný důvod toho, proč být vegan.

Jen v Brazílii, což je země s 5,6 miliony akrů půdy, je primárně využívána pro pěstování sójových bobů pro zvířata v Evropě.

Pokud zapátráme hlouběji do čísel, tak zjistíme, že světová populace se od roku 1960 zdvojnásobila. Světová produkce masa se zčtyřnásobila, což je enormní nárůst.

Například světová produkce kuřat se od té doby zvýšila téměř 13 krát. Co nás může znepokojovat je fakt, že tyto drastické počty neustále rostou. Každým dnem.

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství předpovídá, že do roku 2050 světová produkce masa se téměř zdvojnásobí.

Tento trend přispívá nadále ke globálnímu oteplování, na které mimochodem upozorňuje ve svém filmu herec Leonardo Di Caprio. Doporučuji film shlédnout. Trailer příkládám níže.

 

A opět se nejedná jen o globální oteplování, ale také o degradaci půdy, nedostatku vody a vymírání všech druhů zvířat, jak jsme se již zmiňovali.

Pokud se snažíme snížit tendenci používání dopravních prostředků, omezit zbytečné čerpání vody a celkově snížit dopad na životní prostředí, musíme zkoumat také nejdůležitější faktor. A to je to, co jíme.

4.      Lidé

Veganství jako udržitelné řešení, ve smyslu o péči o naši planetu, je také udržitelný způsob krmení běžné obyvatelné rodiny.

Strava na rostlinné bázi vyžaduje pouze jednu třetinu pozemků potřebných k uživení oproti masné a mléčné výrobě.

S rostoucími globálními potraviny a nejistotou dostatku vody v důsledku nesčetných enviromentálních a socio-ekonomických problémů, nebyl vskutku lepší čas na to, aby jsme přijali trvale udržitelný způsob života, kterým právě veganství je.

Jídlo a půda se stává velkým problémem. Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství odhaduje, že jeden z devíti lidí je chronicky podvyživený. Očekávají, že nárůst populace ze 7 miliard dosáhne na 9-11 miliard již v roce 2050.

Proto stojíme před nejnaléhavější otázkou. Země má omezený prostor pro zemědělskou půdu, je důležité se tedy zamyslet, jak nasytit celý svět.

Jak může veganství pomoci?

Studie naznačují, že pestrá veganská strava vyžaduje asi třetinu pozemků. To je z dalších důvodů, proč být vegan.

Jednoduše řečeno, nemáme dostatek půdy nakrmit rostoucí populaci. Uvědomte si fakt, že 800 miliónů lidí nemají na naší planetě dostatek potravy.

Světová populace nadále roste a životaschopné zemědělské půdy ubývá. Máme-li se vyhnout budoucím globálním nedostatkům potravy, musíme hledat udržitelné způsoby využití našich základů přírodního bohatství.

Jak to zkrátka funguje se můžete podívat na níže přiloženém videu.

 

Zdali vám tento článek přinesl určité hodnoty a přehled o důvodech veganství a proč být vegan, pak podpořte tento článek tím, že jej budete sdílet a rozšíříte podvědomí lidí právě o těchto problémech a důvodech.

Za každou pomoc budeme nesmírně vděční. Sdílejte a šiřte.

Proč být vegan: 4 hlavní důvody proč se stát veganem
4.4 (88.57%) 7 hlas[ů]

5 komentářů

  1. Martina Komárková 28.1.2017
  2. Standa 27.3.2017
    • Martina Radlová 19.9.2017
  3. Kamila 5.11.2017

Zanechat komentář

12 Shares
Share12
Tweet
Share
+1
Pin