Falafel recept
Porce Doba přípravy
12koulí 10minut
Doba vaření
5minut
Porce Doba přípravy
12koulí 10minut
Doba vaření
5minut
Suroviny
Pokyny
  1. Při přípravě falafelu je nutné si nejdříve předem připravit cizrnu. Suchou cizrnu nasypte do misky a zalijte čistou vodou. Nechte odstát po dobu 12 – 24 hodin. Cizrna se nabobtná a zdvojnásobí se její objem. Cizrnu nevaříme!
  2. Po uplynutí doby a nabobtnání cizrny ji sceďte a nasypte ji do nádoby mixéru.
  3. Nakrájíme si cibuli na kostičky, stroužky česneku nakrájíme najemno, taktéž petrželku, sůl, čerstvě mletý pepř, kmín, mletý koriandr, kajenský pepř, polévkovou lžíci mouky, citronovou šťávu vložíme opět do nádoby mixéru. Před rozmixováním v nádobě celou směs důkladně promícháme a poté ji celou rozmixujeme. Dáváme si pozor, aby se celá směs dobře rozmixovala. Doporučujeme po chvíli mixování směs ze stěn nádoby seškrábnout a poté opět mixovat. Tento proces opakovat několikrát za sebou.
  4. V tuto chvíli máme připravenou směs falafelu a čeká nás předposlední krok. Všechnu směs vložíme do misky, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme ji odstát v lednici na hodinku až dvě.
  5. Po uplynutí doby přejdeme na poslední krok. Ze směsi postupně děláme falafelové koule – zde se bude náramně hodit naběračka na zmrzlinu.
  6. Jako poslední krok je smažení nebo pečení. Zde je na vás, jakou cestou se vydáte. Jak jsme již uvedli, máte dvě možnosti. 1) Smažení – připravené koule vložíte do rozpáleného oleje na 5 minut (dokud koule nebudou hnědé a křupavé) 2) Pečení – nachystáme si plech s pečícím papírem a vložíme koule do rozpálené trouby na 220 °C. Pečeme zhruba 20 minut do zlatova až hněda a opět křupava. Doporučujeme po 10 minutách pečení všechny koule otočit. Falafelové koule totiž hnědnou zespoda nahoru.
Falafel recept
5 (100%) 3 hlas[ů]