Vegan mrkev v pekáčku
Porce Doba přípravy
2 10minut
Doba vaření
45minut
Porce Doba přípravy
2 10minut
Doba vaření
45minut
Suroviny
Pokyny
  1. Troubu rozpálíme na 160 °C – budeme péct pomalu, není třeba žádný extra žár. Pokud máte v troubě horkovzduch, nezapínejte ho, mrkev by horký proud vzduchu zbytečně vysušil.
  2. Mrkev řádně očistíme od zbytků hlíny a písku, pokud je opravdu čerstvě vytažená ze záhonu, slupka není třeba oškrabat.
  3. Nožem nebo nůžkami zastřihneme zelenou nať asi 2 cm na kořenem; vzniknou nám zelené střapáčky, které k oranžové mrkvi vytvoří pěkný kontrast.
  4. V misce rozmícháme olivový olej a javorový sirup. Každou z mrkví potřeme připravenou směsí, nejlépe to jde mašlovačkou, ať už klasickou dřevěnou nebo silikonovou.
  5. Pekáček o rozměru cca 30×20 cm vyložíme pečicím papírem, na který poklademe mrkve. Zvrchu je posolíme, poté mrkve obrátíme a posolíme i druhou stranu (tu, kterou se dotýkaly dna pekáčku).
  6. Dáme péct do roztopené trouby na cca 45 minut. Mrkve budou měkké na skus, nikoliv však rozbředlé.
  7. Asi 5 minut před koncem přidáme čerstvé bylinky, například tymián. Bylinky přidané na konci pečení se nespálí, naopak mrkev krásně provoní.
  8. Necháme vychladnout a podáváme jako zeleninovou přílohu.
Poznámky k receptu

Mrkev v pekáčku: rady a tipy

Sůl není jen minerální látka, v kombinaci s cukrem z javorového sirupu výtečně zvýrazní chuť mrkve. Mrkev máčená pouze v javorovém sirupu by byla mdlá, sůl dodá chuti ty správné grády.

Vlivem sladkého javorového sirupu mrkev při pečení zkaramelizuje, získá jiný odstín chuti. Cukru se bát nemusíte, na potírání použijeme v receptu pouze jednu lžíci.

Pečenou mrkev nemusíte krájet. Jednoduše ji uchopte za střapáček, který zbyl po odstřižení nati, a ukusujte k jídlu.

Další recepty naleznete https://mlsnavarecka.cz/

Vegan mrkev v pekáčku
5 (100%) 2 hlas[ů]