Tofu – kompletní přehled

Tofu pochází z Asie (konkrétně z Číny) a je mimořádné pro své nutriční hodnoty, stejně tak jeho všestrannost. Je známé jako „sojový tvaroh“. Vyrábí se srážením sojového mléka se sadrou. Obyčejné tofu má nevýraznou chuť.

Druhy

Tuhé – může být smažené, grilované, míchané, nakládané, uzené, pečení nebo se používá pro přípravu polévek. Tuhé tofu obsahuje vyšší obsah bílkovin, tuků a vápníku.

Měkké – hodí se do receptů, ve kterém potřebujete tofu zejména míchat – například omáčky, pomazánky, majonézy, různé krémy, atd.

Jaké jsou ještě druhy?

  • Přírodní,
  • uzené,
  • česnekové,
  • bylinkové,
  • marinované,
  • a další.

Uzené tofu

– připomíná chuťově uzený sýr, je měkčí a hodí se například na chleba či lehce prohřáté na pánvi. Můžete jej připravovat do různých sendvičů.

Česnekové tofu

– nepocítíte žádnou „klasickou“ chuť, nýbrž spíše po sýru, nepoznáte ani tolik česnek. Opravdu příjemná chuť. Můžete jej připravit samotné jen k pečivu nebo na salát.

Bylinkové tofu

– je velmi příjemně solené s širokou dávkou různorodých bylinek. Můžete si jej připravit například se salátem či pečenou dýní. Oblíbíte si zejména variaci bylinek, které budou lahodit vašim chuťovým buňkám.

Marinované tofu

– dá se jíst ihned po rozbalení například s chlebem nebo lehce prohřáté. Opět se velmi hodí do různých sendvičů, které vás napadnou. Je měkké a jedná se o velmi dobrý výrobek.

Výhody

Bohatý na živiny – obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a vitamíny skupiny B. Je tedy vynikající náhražkou masa v mnoho veganských, ale i vegetariánských receptů.

Narozdíl od sojového mléka, tofu obsahuje velké množství vápníku. Tento vápník pochází z nigari. Při výrobě se sojové proteiny srážejí s vápníkem. Vápník v produktu přispívá k prevenci osteoporózy.

Nigari je tzv. japonský prostředek, kterým se ze sojového mléka vysráží bílkoviny. Získává se odpařováním a čištěním mořské vody. Jedná se tedy o druh krystalizované soli (směs minerálů).

Snadno stravitelný – dalším přínosem můžeme označit fakt, že je velmi dobře stravitelný. Je to z důvodu, že vlákna soji jsou během výrobního procesu odstraněny.

Snížení hladiny cholesterolu – stejně jako většina sojových jídel, tak i tofu snižuje srdeční choroby snížením úrovně „špatného“ LDL cholesterolu a udržuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu.

Rozdíl mezi LDL a HDL cholesterolem můžete nalézt zde.

Bohatý na izoflavony – tofu je bohaté na izoflavony. Při výrobě zůstávají všechny látky vázány na sojové bílkoviny. Obsahuje zhruba 35 mg izoflavonů na 100 g.

Izoflavony snižují riziko osteoporózy, choroby se sníženou hustotou kostí. Izoflavony také snižují výskyt rakoviny prsu a rakoviny prostaty. Dále snižují  klimakterické obtíže jako jsou změny nálad či návaly horka.

Výživové údaje

Nutriční hodnoty (tofu natural sunfood): 100 g
Energetická hodnota 555 kJ
Bílkoviny 14,6 g
Sacharidy
– z toho cukry
2,5 g
1,5 g
Tuky
– z toho nasycené mastné kyseliny
7,1 g
1,1 g
Vláknina Neuvedeno
Sůl 0,250 g

Kde koupit a jaká je cena tofu?

Kamenné prodejny a supermarkety

Obchod Natural Uzené Marinované Česnekové Bylinkové
Albert
Billa
Penny Market
Lidl
Tesco
Kaufland
Globus
DM drogerie

Online obchody

Ceny jsou aktuální ke dni 20.3.2017

Obchod Natural Uzené Marinované Česnekové Bylinkové
rohlik.cz  Vitall – 190 g/32,81 Kč
Lunter – 180 g/19,90 Kč
Vitall – 150 g/25,88 Kč
Lunter – 180 g/25,90 Kč
Lunter – 180 g/25,90 Kč Vitall – 190 g/33,50 Kč Vitall – 200 g/34,77 Kč
biomana.cz  CountryLife – 250 g/50 Kč  CountryLife – 250 g/72 Kč
sunfood.cz  Sunfood – 190 g/15,30 Kč Sunfood – 150 g/17,40 Kč  Sunfood – 180 g/20,90 Kč  Sunfood – 200 g/18,40 Kč  Sunfood – 200 g/19,10 Kč

Výrobky z tofu

  • Patifu (veganská paštika)
  • Karbanátek tofu
  • Klobásky

Příprava

Tofu můžeme krájet na nudličky, kostky, strouhat či mixovat. Při smažení je dobré položit ho na ubrousek abychom se zbavili přebytečné vody, ale není to nutností.

Jestliže chceme tofu měkčí například na pomazánky, vložíme ho nejdříve na 10 minut do vařící vody. Jakmile vychladne, nadále ho zpracujeme.

Recepty

Prohlédněte si recepty, které se nachází na našem webu

Sojanéza

Mrkvové nudle se zeleninovým tofu

Pažitková pomazánka

Kedlubnová pomazánka

Lahůdková tofu pomazánka

Tofu „balkánský sýr“

Video recept

Tofu se zeleninou

Další zajímavé zdroje

http://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/tofu-a-zdravi-skryva-neskutecne-variaci-chuti/

Tofu – kompletní přehled
5 (100%) 5 hlas[ů]

Jeden komentář

  1. Jarda 3.10.2018

Zanechat komentář

0 Shares
Share
Tweet
Pin
+1
Share