Vegan mrkev v pekáčku

Nejlepší jídlo je takové, které nejenom skvěle chutná, ale také dobře vypadá. Mrkev v pekáčku připravovaná v troubě mezi takové kulinářské skvosty patří.

Příprava je jednoduchá, podmínkou však je, že natrefíte na čerstvou, svěží mrkev, která nedlouho předtím, než jste ji vhodili do košíku, ještě sbírala síly na farmářském políčku. Ostatní suroviny byste mohli mít doma ve špajzce, a pokud ne, seženete je v každém lepším obchodě.

Vegan mrkev v pekáčku
5 (100%) 1 hlas[ů]
Vytisknout recept
Vegan mrkev v pekáčku
Vegan mrkev
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 45 minut
Porce
Suroviny
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 45 minut
Porce
Suroviny
Vegan mrkev
Pokyny
  1. Troubu rozpálíme na 160 °C – budeme péct pomalu, není třeba žádný extra žár. Pokud máte v troubě horkovzduch, nezapínejte ho, mrkev by horký proud vzduchu zbytečně vysušil.
  2. Mrkev řádně očistíme od zbytků hlíny a písku, pokud je opravdu čerstvě vytažená ze záhonu, slupka není třeba oškrabat.
  3. Nožem nebo nůžkami zastřihneme zelenou nať asi 2 cm na kořenem; vzniknou nám zelené střapáčky, které k oranžové mrkvi vytvoří pěkný kontrast.
  4. V misce rozmícháme olivový olej a javorový sirup. Každou z mrkví potřeme připravenou směsí, nejlépe to jde mašlovačkou, ať už klasickou dřevěnou nebo silikonovou.
  5. Pekáček o rozměru cca 30x20 cm vyložíme pečicím papírem, na který poklademe mrkve. Zvrchu je posolíme, poté mrkve obrátíme a posolíme i druhou stranu (tu, kterou se dotýkaly dna pekáčku).
  6. Dáme péct do roztopené trouby na cca 45 minut. Mrkve budou měkké na skus, nikoliv však rozbředlé.
  7. Asi 5 minut před koncem přidáme čerstvé bylinky, například tymián. Bylinky přidané na konci pečení se nespálí, naopak mrkev krásně provoní.
  8. Necháme vychladnout a podáváme jako zeleninovou přílohu.
Poznámky k receptu

Mrkev v pekáčku: rady a tipy

Sůl není jen minerální látka, v kombinaci s cukrem z javorového sirupu výtečně zvýrazní chuť mrkve. Mrkev máčená pouze v javorovém sirupu by byla mdlá, sůl dodá chuti ty správné grády.

Vlivem sladkého javorového sirupu mrkev při pečení zkaramelizuje, získá jiný odstín chuti. Cukru se bát nemusíte, na potírání použijeme v receptu pouze jednu lžíci.

Pečenou mrkev nemusíte krájet. Jednoduše ji uchopte za střapáček, který zbyl po odstřižení nati, a ukusujte k jídlu.

Další recepty naleznete https://mlsnavarecka.cz/

Zanechat komentář