Rostlinné proteiny

Popis kategorie

Otázku bílkovin řeší lidé přecházející na veganskou stravu velmi často. Prvním důvodem je, že jde o důležitou živinu a proto je dobré vědět, kde ji můžeme hledat. Ten druhý důvod jsou pak stále dokola se opakující otázky „A kde vezmeš bílkoviny?“. Odpovědi pak musíme zkoumat nejen kvůli sobě, ale také kvůli lidem okolo. Ale znát bychom je jistě měli.

Nedostatek bílkovin totiž organismu způsobuje četné problémy a tělo začne strádat. Dochází k celkovému zhoršení imunity, podvýživě a také slabosti. Toho se však nemusíte bát, pokud budete jíst vyváženou a zdravou stravu.

Pokud někde uslyšíte, že bez masa a mléčných výrobků budete mít nedostatek bílkovin, nenechte se zmást. Mýtus, že proteiny najdeme pouze v mase a mléčných výrobcích je totiž vyvrácen. Výzkumy potvrzují, že rostlinné bílkoviny jsou dostačující a kolikrát i zdravější než ty živočišné.

Nevyskytují se však pouze v potravinách podobných tofu, seitanu a tempehu, jak by si někdo mohl myslet. Vysoké hodnoty najdeme taktéž v luštěninách jako jsou fazole, hrách, čočka či cizrna. Nebo také v houbách a oříšcích. 

Dalším benefitem můžou být, dnes již dostupné, veganské proteiny v prášku, které jistě ocení mnozí sportovci. A není jich málo. Vyrábí se ze sóji, z ořechů, různých luštěnin i z rýže. A vybrat si lze z mnoha příchutí.

Je jich tolik, že nevíte který vybrat?

Proto jsme pro Vás vytvořili rubriku „veganské proteiny“. Budeme se totiž snažit výrobky sami zkoušet.  Naše osobní zkušenosti a postřehy s Vámi pak budeme sdílet, abyste mohli vybrat to nejlepší pro své zdraví.