Veganem ve Vietnamu

Když jsme se chystali na čtrnáctidenní dovolenou do Vietnamu, vůbec jsem nevěděla, co jako vegan čekat. Ne, že bych přibližně neznala Vietnamskou kuchyni, ale přece jenom panovaly mírné obavy z jazykové bariéry, která by mohla výběr jídla zkomplikovat.

Na rozdíl od jiných destinací není Vietnam zemí, ve které by se místní obyvatelé snažili kvůli turismu přespříliš zdokonalovat v angličtině.

Nezbývalo tedy než se pomalu připravit na to, že se v nejhorším případě budu živit zeleninou, ovocem, rýží a nudlemi, protože na ty budu moct ukázat alespoň prstem (a navíc třeba shodím přes zimu nabraná kila).

A jak to dopadlo?

Malá nápověda: vietnamská kuchyně je výborná a já mám kilo navíc.

Naše cesta se táhla přes Jižní Vietnam – na některých místech se nám se stravou poštěstilo více, na některých méně, ale nikdy se nestalo, že bychom se nenajedly. Téměř v každé restauraci nabízejí vegetariánská jídla, která jsou ve výsledku většinou i veganská.

Pho polévka

Ve větších městech, nebo na turisticky frekventovanějších místech najdete také přímo vegetariánské a veganské restaurace, ve kterých nebudete vědět, co zkusit dříve. Pro vyhledávání je nejlepší použít Google mapy, které zobrazují také restaurace s vege možnostmi a k tomu informace, fotografie, hodnocení a trasu.

V článku o Sri Lance jsem zmiňovala, že v každém Sri Lanském jídle najdete chilli. Ve Vietnamu vládne, jak nejspíš všichni ví, sójová omáčka a pokud byste zatoužili po soli, tak o ní musíte požádat personál.

Původně jsem si myslela, že v zemi, kde toto dochucovadlo místní používají téměř ke všemu bude „sojovka“ kvalitní – bez éček, glutamátu a dalších příměsí, ale bohužel. Tou lepší variantou je značka Maggi, tou horší jsou značky neznámé, klasicky balené v plastové lahvičce. Kromě sójové omáčky také ve většině restaurací dostanete na dochucení pálivé či sladkokyselé omáčky – a hlavně čínské hůlky!

Ovoce

trhy, ovoce, ananas

„Plovoucí trhy“

Ve Vietnamu mají rozmanité druhy nejrůznějšího tropického ovoce, které u nás nejsou k sehnání, ale i druhy, co znáte z Česka se často chuťově liší.

Ovoce neseženete klasicky v supermarketu jako u nás, ale na venkovních tržištích. Ta jsou sice často přímo u rušné silnice plné výparů z tisíce motorek, ale tomu se bohužel v natolik zalidněné zemi jen těžko vyhnete.

Pokud požádáte prodávajícího, tak vám většinou ovoce ochotně naporcuje a narazíte také na mnoho stánků, kde vám z čerstvého ovoce udělají fresh nebo smoothie v přepočtu od 15 do 30 Kč, což je oproti cenám v Česku opravdu za hubičku.

Pokud ve Vietnamu uvidíte místní pojídat nějaký kousek ovoce, který si „namáčí“ do načervenalé směsi, tak jde o sůl s chilli. Nejde o nic, z čeho by vaše chuťové buňky měly nezapomenutelný zážitek, ale za zkoušku to stojí, alespoň pro zajímavost.

Co však nesmíte zapomenout ochutnat je čerstvá šťáva z cukrové třtiny podávaná s limetkou a ledem, kterou seženete od 7 do 15 Kč a také sušené ovoce a zeleninu, které můžete sehnat skoro na každém rohu (ale upozorňuji, že jde o návykovou záležitost a plný sáček zmizí, než se nadějete).

Bylinky

Co je na Vietnamské kuchyni skvělé, je množství čerstvých bylin, které se přidávají do pokrmů, nebo jako příloha k nim. V některých restauracích dostanete k vietnamské polévce také samostatný talíř se salátem, klíčky a bylinkami.

Na talíři povětšinou najdete koriandr, asijskou bazalku, perilu křovitou, touleň srdčitou, nebo klasnatku brvitou připomínající kopřivu. Ty si samozřejmě můžete libovolně přidat do jídla a tím vylepšit chuť o další stupeň.

Sortiment

Zatímco na zeleninu a ovoce narazíte na každém rohu jiné potraviny můžete ve vietnamských obchodech hledat jen marně. Pokud byste zatoužili po rostlinné pomazánce na kousku čerstvého pečiva, tak na to rovnou zapomeňte. Vietnamci si sice oblíbili plněné bagety, které prodávají v pouličních stáncích, ale najít pečivo samostatně v supermarketu je nadlidský úkol.

Pokud se vám přece jen poštěstí nejspíš to bude bílý toustový chleba či gumová bageta zabalená ve fólii.

Anebo byste si dali raději čerstvý chleba?

Ten naleznete v pekařství (kterých je ve Vietnamu jako šafránu). V jednom takovém, na které jsem narazila já, stál tmavý chléb v přepočtu 100 Kč.

Co si naopak můžete koupit je sušené ovoce a zelenina, některé druhy sušenek (určitě vyzkoušejte kokosové), bonbóny (určitě vyzkoušejte taktéž kokosové, které najdete v nejrůznějších příchutích), oříšky či například čínské polévky. Občas můžete narazit také na slazená sójová či ořechová mléka, které se prodávají v malé krabičce s brčkem.

Čaj a káva

čaj, plantáž, vietnam

Čajová plantáž

Způsob přípravy kávy i její chuť jsou pro Vietnam typické. Káva se nechá překapat přímo nad hrnkem a na dno se přidává kondenzované mléko, což sice jako vegani neochutnáme, ale ochutnat můžeme vietnamskou černou kávu.

Pokud jste však milovníky klasického nakyslého espressa, chuť nejspíš neoceníte stejně jako já – tmavá tekutina totiž připomíná Meltu a s klasickou kávou nemá téměř nic společného.

Co jsem si však ve Vietnamu oblíbila je pití čajů s ledem. Mým favoritem je bez debat oolong a ochutnat byste měli také například výrazně aromatický jasmínový čaj.

Stručný výčet vietnamského ovoce, zeleniny a bylin:

Ovoce

Jack fruit

ovoce

Ovoce

Jack fruit na první pohled připomíná durian, ale nenechte se zmást – poznáte jej podle toho, že na povrchu nemá „bodliny“, ale pouze zaoblené výstupky. Jeho chuť je nasládlá a šťavnatá. Zvláštností však je, že se dá jack fruit připravit také naslano, jelikož po tepelné úpravě konzistencí připomíná maso.

Durian

Říká se, že durian buďto miluješ anebo nenávidíš a má to své opodstatnění. Většina lidí kvůli jeho zápachu totiž doslova prchá pryč a jeho chuť je natolik specifická (pro některé odpudivá), že ji nelze jednoznačně zařadit.

Pokud bych se však přece jen měla pokusit ji alespoň trochu definovat, tak bych durian přirovnala k něčemu mezi ovocem a sýrem. Jeho chuť je sladká a trpká zároveň a vlastně si pořádně nejste jistí, zda je to takto v pořádku, anebo snad jíte zkažený kus. Nicméně za vyzkoušení určitě stojí, už jen proto, že k takové chuti se každý den nedostanete.

dragon fruit, ovoce, jídlo

Dragon fruit

Dragon fruit (Dračí ovoce)

Dragon fruit je na pohled jedno z nejhezčích druhů ovoce, které jsem doposud viděla. Jeho slupka je výrazně růžová a když jej začnete loupat a zakousnete se do něj, vykoukne na vás buďto bílá anebo sytě fialovo-růžová dužina s černými semínky připomínající mák. Struktura je měkká a chuť sladká a osvěžující.

Guava

Guava je v podstatě taková vietnamská hruška. Zatímco hrušky z Česka jsou až sladce medové, tato hruška chutná spíše jako nedozrálé ovoce. Je tvrdá a šťavnatá a její chuť je planější, lehce do sladko-kysela.

ochutnávka, menu, ovoce, jídlo

Ochutnávka ovoce

Passion fruit

Neboli marakuja je purpurově zabarvené ovoce, v němž po rozkrojení najdeme průhledně oranžový rosol, do kterého jsou obalené tmavé pecky. Má výraznou exotickou kyselo-sladkou chuť.

Sapodila

Sapodila výrazně připomíná kiwi, avšak uvnitř najdete něco zcela jiného. Barva plodu je karamelová a karamel najdeme také v jeho chuti – ta je sladká, náznakem připomínající velmi zralou hrušku.

Nezapomeňte ochutnat ani další druhy ovoce a také ovoce, které seženete u nás, jako je mango, banán či papája, protože jak jsem již zmínila, chuť může být jiná, než jakou ji znáte.

Byliny

Červená perila

Fialovo-zelená bylina připomínající tvarem listů kopřivu. Její chuť je sladko-citrónová a podává se například k polévkám.

Klasnatka brvitá

Další z bylin, která se podává k polévkám a připomíná kopřivu, avšak na rozdíl od ní má klasnatka chuť podobnou meduňce.

Koriandr

Bylina typická nejen pro vietnamskou, ale také například pro indickou kuchyni. Podle tvaru listů ji lze na první pohled zaměnit s petrželí, avšak po ochutnání okamžitě zjistíte, že jde o něco zcela jiného. Koriandr je výrazně aromatický a někteří lidé tak mají problém s jeho chutí – jednoduše si na něj musíte zvyknout.

Vietnamský koriandr

Od klasického koriandru se odlišuje ve tvaru listů, které jsou větší, podlouhlé a špičaté.

Zelenina

Mungo klíčky

Mungo klíčky jsou vyklíčené fazolky, které svou chutí připomínají hrášek a najdete je především v salátech, bagetách či jako přílohu k polévce.

Pak Choi

Druh čínského zelí, které se přidává do polévek, nebo se podává jako tepelně upravená příloha, která se zachytává mezi zuby stejně jako špenát.

Taro

Taro tvarem připomíná bramboru a chutí pečený kaštan. Používá se jako příloha.

Čajot

Zelenina se světle zelenou slupkou, po oloupání bílá. Svou chutí i vzhledem připomínající kedlubnu. Jí se buďto orestovaná anebo syrová.

Slovníček jídel

Pho polévka – hovězí vývar připravovaný s nudlemi, zeleninou a bylinkami (na mnoha místech se dá sehnat ve vegan verzi)

Spring rolls (jarní závitky) – závitky z rýžového papíru, které se podávají buďto syrové anebo smažené v oleji

RECEPTY

Pho polévka

Ingredience:

polévka, Pho, zelenina, jídlo

Polévka Pho

  • Zeleninový vývar
  • Česnek
  • Zázvor
  • Rýžový ocet
  • Šalotka
  • Pepř
  • Sójová omáčka
  • Jarní cibulka
  • Koriandr
  • Badyán
  • Skořice
  • Olej

Zvlášť:

  • Tofu
  • Rýžové nudle

Dále:

  • Sójová omáčka
  • Chilli
  • Limetka
  • Mungo klíčky
  • Salát
  • Koriandr
  • Bazalka

Na oleji narychlo orestujeme jarní cibulku spolu s kořením a česnekem a zalijeme vodou. Přidáme ostatní ingredience a necháme vařit. Po uvaření vývar scedíme.

Mezitím na pánvi dozlatova osmahneme tofu. Rýžové nudle uvaříme dle návodu, poté slijeme a propláchneme vodou.

Do misky dáme uvařené rýžové nudle a zalijeme je vývarem. Přidáme tofu, bylinky, klíčky a salát. Polévku dochutíme limetkou, bylinkami, sójovou omáčkou a případně také chilli.

VIDEONÁVOD

Jarní závitky – smažené

Jarní závitky

Ingredience:

  • Jarní cibulka
  • Houby shitake
  • Čínské zelí
  • Mrkev
  • Rýžové nudle
  • Rýžový papír
  • Sójová omáčka
  • Sladkokyselá omáčka

Houby shitake, jarní cibulku spolu s na nudličky nakrájeným zelím, mrkví a na jemno nakrájeným tofu osmažíme (dochutíme trochou solí). Poté směs necháme vychladnout a klademe ji na rýžový papír, ze kterého uděláme závitky (abychom je na konci slepili, použijeme vodu). V hluboké pánvi rozpálíme větší množství oleje a do něj pokládáme závitky. Smažíme, dokud nejsou dozlatova.

Podáváme se sójovou a sladkokyselou omáčkou.

Jarní závitky – nesmažené

spring rolls, jídlo, jarní závitky, zelenina

Jarní závitky

Ingredience:

  • Jarní cibulka
  • Mrkev
  • Čínské zelí
  • Marinované tofu
  • Těsto na jarní závitky (nebo rýžový papír)
  • Sůl
  • Olej
  • Pepř
  • Sójová omáčka
  • Sladkokyselá omáčka

Rýžové nudle uvaříme dle návodu.

Rýžový papír namočíme do vody a jakmile změkne pokládáme na něj zeleninu a nudle. Do nesmažených jarních závitků můžeme zeleninu buďto orestovat, nebo ji použít syrovou. Můžeme dochutit solí a pepřem, nebo lze pouze namáčet do sójové a sladkokyselé omáčky.

VIDEONÁVOD – jak zarolovat spring rolls?

Tofu v rajčatové omáčce

Tofu v rajčatové omáčce

Ingredience:

  • Silken tofu
  • Rajčata
  • Rajčatový protlak
  • Česnek
  • Sůl
  • Cukr (nebo jiné sladidlo)
  • Sójová omáčka
  • Koriandr

Tofu nakrájíme na větší kostky a osmažíme jej spolu s česnekem dozlatova. Rajčata nakrájíme, dáme do hrnce a přidáme osmažené tofu, protlak a dochutíme solí, koriandrem a cukrem, případně přidáme trochu sójové omáčky. Vaříme na mírném plamenu do změknutí rajčat a poté podáváme spolu s rýží.

Sladkokyselý mango salát

mango, salát, jídlo, zelenina

Mango salát

Ingredience:

Ingredience:

  • Mango
  • Limetka nebo citron
  • Červená cibule
  • Zázvor
  • Koriandr
  • Rýžový ocet

Mango nakrájíme na podlouhlé nudličky (můžeme využít speciální škrabku). Cibulku nakrájíme buďto nadrobno anebo na nudličky, zázvor nastrouháme, koriandr nasekáme a vše smícháme spolu s mangem. Vedle v mističce si připravíme zálivku – trocha vody, vymačkaná limetka, cukr, pár kapek rýžového octu a zalijeme s ní salát. Nakonec můžeme dozdobit smaženou cibulkou.

Sweet sticky rice (sladká lepkavá rýže)

rýže, pamlsek, ovoce

Sweet sticky rice

Ingredience:

  • Lepkavá rýže
  • Kokosové mléko
  • Mango (nebo jiné sladké ovoce)
  • Cukr (či jiné sladidlo)
  • Sůl

Rýži namočíme přes noc. Další den ji nasypeme do keramické misky a zalijeme vodou. Tu vložíme do hrnce s vodou, jako bychom dělali parní lázeň, zavřeme pokličkou a vaříme do měkka. Mezitím do hrnce vylijeme kokosové mléko, přidáme cukr, sůl a vaříme, dokud se vše nerozpustí (nepřekračujte však bod varu). Nakonec rýži smícháme s krémem. Mango můžeme buďto rozmixovat a přimíchat do rýže, anebo jej servírovat zvlášť nakrájené na plátky.

VIDEONÁVOD

Veganem ve Vietnamu
5 (100%) 2 hlas[ů]

Zanechat komentář